OHJELMISTOSSA TALVELLA 2003-2004

AINA JOKU EKSYY - tragikomedia

Tänä vuonna Toijalan Näyttämö on valinnut talvinäytelmäkseen Reko Lundánin vuonna 1998 kirjoittaman ja Kom-teatterissa 1999 kantaesityksensä saaneen Aina joku eksyy.

Reko Lundán on syntynyt 1969 Hämeessä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1988 ja opiskeli Teatterikorkeakoulussa Helsingissä 1989 -1994 pääaineenaan dramaturgia. Hänen esikoisromaaninsa Ilman suuria suruja oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2002. Lundánin mukaan Aina joku eksyy sekä sen ns. jatko-osa Teillä ei ollut nimiä (2000) ovat dramatisointeja romaanista, vaikkakin tekojärjestys oli päinvastainen.

Äkillisen sairauskohtauksen vuoksi viisikymppiseltä Hannalta menee muisti. Hitaasti Hannan muistin sirpaleet alkavat järjestyä ja hän tajuaa olleensa elämässään todella eksyksissä. Samanaikaisesti myös Hannan aikuiset lapset, Aki ja Liisa, joutuvat kohtaamaan oman lapsuutensa. Näytelmä liikkuu tunteiden ja muistojen ohjaamana ajasta ja paikasta toiseen, mutta keskittyy erityisesti 1970 -1980 -lukujen vaihteeseen. Se kertoo häpeästä, perheessä pesivästä pelosta ja ahdistuksesta.

Aina joku eksyy on sekä vakava että hauska näytelmä. Huumori syntyy yllättävissä paikoissa, varsin arkisissa tilanteissa. Näytelmä on vaativa haaste tekijöilleen, sillä henkilöt näytetään sekä lapsina että aikuisina. Aikaa kuluu esityksen aikana lähes 40 vuotta. Lisähaasteen muodostaa näytelmän koostuminen useasta lyhyestä kohtauksesta sekä 20 roolin esittäminen vain 8 näyttelijän voimin.

Aina joku eksyy -näytelmän ohjaa Tampereen Komediateatterin johtaja - näyttelijä Panu Raipia, joka ohjasi Toijalan Näyttämölle talvella 2002 jännitysnäytelmän Ansa. Panu on näytellyt TV:ssä, elokuvissa ja teatterissa. Teatterirooleja mm. Vekkuliveljet (Ben Silverman), Se parhaiten nauraa (Pierre Brochant) ja Pirtua, pirtua (Jaakko Selo). Hän on kirjoittanut ja dramatisoinut yli kaksikymmentä näytelmää mm. Paasilinna-trilogian Komediateatteriin vuosina 2000 - 2002. Viimeisin hänen kirjoittamansa näytelmä on Kaunotar ja Hirviö, jonka ensi-ilta on marraskuussa 2003 Komediateatterissa.

"Reko Lundánin Aina joku eksyy on läpileikkaus viime vuosikymmenien Suomesta. Pähkähullu ja traaginen suunnistusdraama - avautuu myös hilpeän ja kauhean tunnistettavaksi suomalaisuuden kuvaukseksi ajalta ennen euroja, emuja ja nokioita. Urheiluhullussa tarinassa hiihdetään vielä hikilaudoilla, käydään lavatansseissa ja kuunnellaan Irwin Goodmania - näytelmä naurattaa crazy-komiikallaan, mutta äkkiä katsoja ei tiedäkään tippuuko hänen silmistään naurun vai surun kyyneleitä." Kirsikka Moring / HS

Tämä näytelmä ei jätä kylmäksi, tervetuloa!

Rooleissa

Nyky-Hanna Rinne
50 vuotta, os.Vehmanen
Suvi
koululainen
Tuulia Passila
Liisa Rinne
Hannan ja Ripan lapsi
Vieno Vehmanen
Hannan ja Tuomon äiti, haamu
Anna Lankinen
Aki Rinne
Hannan ja Ripan lapsi
Lauri Vehmanen
Hannan ja Tuomon isä
Jukka Peräkivi
Hanna Vehmanen - Hanna Rinne
10 - 40-vuotias
Arja Koivula
Ripa Rinne
Hannan mies
Raimo Nurminen
Irmeli
Hannan ystävä ja Tuomon vaimo
Opettajatar
Uusi nainen
Ripan toinen vaimo
Jaana Saarela
Tuomo Vehmanen
Hannan veli
Aropupu
koululainen
Ilpo
upseeri
Tarmo Repo
Eino Vehmanen
pikkuveli
Haahti
koululainen
Jopi
upseeri
Sairaala-apulainen
Loton virallinen valvoja
Heikki Järvinen