ROUVA DULSKAN MORAALI

 

ROUVA DULSKAN MORAALI

Gabriela Zapolskan Rouva Dulskan moraali tuli ensi kertaa näyttämölle Puolan Krakovassa1906. Debyytti oli niin valloittava, että komeadia löysi tiensä meidänkin teattereihin muutamia vuosia myöhemmin. Ja lavoilla Dulska on siitä alkaen sitkeästi pysynyt. Klassikoilla kun on taipumus puhua ja puhutella tavalla, joka tavoittaa katsojat kuihtumatta yli aikojen. Klassikko tulee eteemme yhä tuoreena ja ajankoh-taisena, koska se ei luovu periaatteestaan kertoa meille ihmisille jotain ikiaikaista, toistuvaa ja inhimillistä tarinaa.

Porvarisrouva Dulskan elastinen moraali taipuu ja sopeutuu tilanteeseen kuin tilanteeseen. Tai yhtä hyvin voidaan puhua moraalittomuudesta, joka on puettu sopivaisuuden imelään kaapuun ja jota peitellään ja väritellään. Kyseessä on koko ajan petos ja pettäminen, mutta kuka lopulta vetää pisimmän korren, nähdään vasta näytelmän lopussa.

Zapolska on mielenkiintoinen dramaatikko, sillä hän osaa marssittaa lavalle joukon uskomattoman vivahteikkaita eri-ikäisiä naisia teineistä kypsiin jo kokeneisiin rouviin. Miehistä joku on äänekäs, joku taas lähes mykistetty. Kaikilla on osansa Dulskan pyörityksessä. (Kaarina Perola)