Juoruja 2011

Juoruja

Apulaispormestarilla on 10-vuotishääpäivä.  Vieraita on kutsuttu.  Tietysti vain paikallista "kermaa". Vieraat saapuvat, mutta missä on isäntäväki. Pormestari itse makaa yläkerrassa korvalehti rei´itettynä.  Kuka sen teki? No, pormestari itse. Miksi? Mitä sen on väliä, tärkeintä on, että kulissit pysyvät pystyssä. Se on tärkeintä myös vieraille. Eihän "kermaa" saa sekoittaa skandaaliin.
Tästä alkaa Neil Simonin kirjoittama farssikomedia JUORUJA. Miten se jatkuu? Pytyvätkö yläluokan pyrkyrit pimittämään totuuden ja mitä isäntäparista  ja vieraista paljastuukaan? Pystyvätkö he pitämään salaisuuden? Kuka pettää ketä Golfklubilla kiertävien juorujen mukaan.
                     

"Juttu lähti siitä, että minä sanoin hänelle, että me ei kerrota kenellekään."
"Ja heti menit kertomaan kaikille."
"En. Minä kerroin vain sinulle ja Lennylle. Lenny kertoi kaikille."
"Sinä olit silloin kuuro. Et sinä kuullut minun kertovan kaikille."

Tätähän se on, kun juoru lähtee liikkeelle. Kukaan ei ole kertonut kenellekään ja kuitenkin kaikki asian tietävät. Mutta miksi yksi vieraista venäyttää niskansa, yksi kärsii jatkuvasta noidannuolesta, yksi teloo kätensä vesikarahviin, yksi saa palovamman ja yksi menettää kuulonsa. Tapaturma-altista porukkaa tuo hienosto. Mutta miksi?
Neil Simon on yksi amerikkalaisen farssin suuri kirjoittaja. Hän osaa rakentaa hätävalheiden ja väärinkäsitysten verkon, joka on yllättävillä käänteillä maustettu. Farssi vaatii näyttelijöiltä lähes akrobaattista puhetaitoa ja fysiikkaa.